Huis & tuin: handige weetjes en tips

Soorten stoffeerders & hun werkzaamheden

Thuis of in je bedrijf moet er regelmatig een onderhoudsklus worden uitgevoerd. Een van de klussen die niet vaak voorkomt maar wel belangrijk is, is het stofferen van de trap, het verstellen van gordijnen, meubelstof vernieuwen of het leggen van een vloer. Bij dit type werkzaamheden komt de stoffeerder om de hoek kijken. Een stoffeerderij houdt zich bezig met alles wat met stof te maken heeft. Maar welke soorten stoffeerders zijn er allemaal? Wat is de meerwaarde van een stoffenspecialist inschakelen voor klussen thuis of in je bedrijf? En welke werkzaamheden kan een stoffeerderij voor je uitvoeren?

De meubelstoffeerder en de trapstoffeerder

In de wereld van de stoffeerderij komen uiteenlopende specialisaties voor. De bekendste specialisten die in deze branche werken, zijn de meubelstoffeerder, de trapstoffeerder, de vloerstoffeerder, de gordijnstoffeerder en de autostoffeerder. Eerst iets over de eerste twee specialisaties, namelijk de meubelstoffeerder en de trapstoffeerder. De meubelstoffeerder houdt zich bezig met het bekleden van stoelen en banken met een nieuwe laag stof of leer. Werkzaamheden die hierbij komen kijken zijn behoorlijk variabel. Ze zoeken de juiste stoffen uit, snijden vullingen en stoffen op maat en vullen de bekleding van stoelen en banken, indien nodig, op met zachte materialen. Ten slotte hoort het bevestigen, monteren en afwerken van de stoel of bankbekleding ook bij hun taken. De trapstoffeerder is een andere specialist uit de stoffenbranche. Een stoffeerder die zich hiermee bezighoudt, brengt trapbekleding aan op bestaande of nieuwe trappen. Trapbekleding heeft niet alleen een visueel doel, namelijk zorgen voor een stijlvolle look, maar ook praktisch nut. Een goed beklede trap loopt een stuk veiliger en voelt daarbij lekker warm aan. Overigens hoeft een trappenstoffeerder zich niet alleen bezig te houden met het aanbrengen van stof of tapijt op trappen. Het kan ook gaan om aluminium of houten trapbekleding. Het strak leggen van de bekleding en dit netjes afwerken zijn de hoofdtaken van deze specialist.

De vloerstoffeerder en de gordijnstoffeerder

Een tapijtvloer, laminaat of vloerbedekking in de kamer laten leggen is iets wat je met een gerust kunt overlaten aan een vloerstoffeerder. Een professionele vloerstoffeerder begeleidt je in het hele proces van A tot Z, al dat wenselijk is. Zo kan hij of zij als specialist je van advies op maat voorzien over een geschikte vloerbekleding, tapijtsoort of laminaatsoort. Het op maat snijden of zagen en het leggen van de vloerbekleding kun je ook met een gerust hart aan hem of haar overlaten. Ten slotte is er nog de gordijnstoffeerder. Deze professional weet alles over welke gordijnstoffen, kleuren en typen gordijnen of raambekleding voor jouw woning of bedrijf geschikt is. Zoek je een stoffeerder die jou kan helpen met het aanbrengen van stoffen en bekleding, probeer dan een specialist te regelen.