Huis & tuin: handige weetjes en tips

Tuinonderhoud: de nuttigste tips & adviezen

De tuin onderhouden is een klus die gemakkelijker lijkt dan deze is. Wil je een tuin goed onderhouden, dan moet je een aantal zaken goed in het oog houden. Zo spelen de seizoenen bij tuinonderhoud een belangrijke rol. Ook het in goede conditie houden van planten en bloemen vereist een doordachte aanpak, zodat je zo lang mogelijk van het de flora en fauna in de tuin kunt genieten. Gebruik de tips voor het onderhouden van je tuin hieronder en het bijhouden van tuin wordt een stuk gemakkelijker.

Wat te doen met de tuinbodem?

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het onderhouden van tuinen, is zorgen dat de bodem goed vruchtbaar is en geschikt is voor planten, bloemen en/of struiken. De bodemgesteldheid is van groot belang als je een bloeiende en sfeervolle tuin wilt maken. Wat tuinonderhoud betreft betekent dit dat je de bodem moet verwennen met voldoende voedingsstoffen, zodat planten en bloemen genoeg voedsel binnenkrijgen en beter bestand zijn tegen seizoenswisselingen en schommelende temperaturen. In de natuur zelf krijgen planten, bloemen en bomen extra voedingsstoffen door organisch restafval van bladeren en dergelijke. Omdat in tuinen dit materiaal verwijderd wordt, ontbreekt deze voedingsbron. Daarom moet je het groen in de tuin zelf via het strooien van compost en plantenvoeding een extra duwtje in de rug geven. Doe dit in het voorjaar. Zorg er verder voor dat ook insecten en kleine diertjes ruimte krijgen in je tuin. In tuincentra is speciale voeding verkrijgbaar om wormen en insecten te voeden. Zo ontstaat er een levendige biodiversiteit in je tuin.

Onderhoud van je gazon

Naast planten en bloemen vereist de grasmat ofwel het gazon een speciale aanpak. Om een gazon mooi te houden, is het aan te radenom het gras twee keer per jaar te bemesten. Verder is het van belang om geregeld, minstens vier keer per jaar, het onkruid rond of op het g gazon weg te halen. Zo voorkom je dat het onkruid de overhand krijgt. De frequentie van het maaien van het gazon is natuurlijk afhankelijk van hoe hard de grasmat doet. Wil je het jezelf op dit gebied gemakkelijk maken, kies dan voor het laten leggen van kunstgras. Kunstgrasmatten hebben zoals bekend veel voordelen, met name op het gebied van onderhoud. Spreoein, bemesten, maaien en verticuleren is bij kunstgras allemaal niet nodig.

Slim omgaan met tuingereedschap

Ten slotte nog enkele belangrijke tips en aandachtspunten voor het tuinonderhoud. Zorg ervoor dat je tuingereedschap direct na gebruik goed schoonmaakt en droog opbergt. Hiermee verleng je de levensduur van het gereedschap enorm. Je voorkomt er roestvorming mee en kunt het gereedschap veel langer gebruiken.