Huis & tuin: handige weetjes en tips

Wintergroene leibomen: wat is er mogelijk op dit gebied?

Het hele jaar door prachtige groene bomen in de tuin hebben staan: wie wil dat nu niet? Leibomen zijn prachtige bomen, die een beetje lijken op een stam met daarbovenop een haag. Kenmerkend is de altijd groene kleur van deze boomsoort. Kies je voor de aanschaf van wintergroene leibomen, dan heb je de garantie dat jouw bomen het hele jaar door lekker groen en fris zijn. Naast dit grote voordeel hebben wintergroene leibomen nog een hele reeks andere interessante kenmerken. Fijn is verder dat er diverse soorten leibomen zijn die wintergroen zijn. Kies je voor wintergroene leibomen, dan kies je voor een boomsoort waar je veel plezier van gaat beleven!

Wat maakt de leiboom als boomsoort zo uniek?

Bomen die het hele jaar door groen blijven, zijn een prima investering. Het fenomeen leiboom is zo'n boomtype. Groen heeft een rustgevend effect en straalt genegenheid uit. Wat is er lekkerder dan om dit ook in de winter te ervaren? Naast dit voordeel maakt het onderhoud dat leibomen nodig hebben, deze boomvariant behoorlijk uniek. Er moet namelijk flink wat gesnoeid worden om leibomen mooie te houden. Maar juist dit feit brengt je als bedrijfs- of woningeigenaar in contact met de prachtige natuur. Een derde zeer interessant kenmerk van leibomen is dat ze de privacy flink stimuleren. Wie leibomen voor zijn pand heeft staan, heeft een stuk minder last van inkijk van voorbijgangers. Als vierde pre van het fenomeen leiboom geldt dat de bomen in de tuin in verhouding niet veel plek innemen. In de tuin komt alleen de stam te staan. Er blijft dus voor andere planten en struiken voldoende ruimte over om goed te kunnen groeien en bloeien. Verder is een fijn kenmerk van de leiboom het gegeven dat deze boomsoort efficiënt zonlicht weert. Leibomen werken in zekere zin als een natuurlijke airconditioning in hete zomermaanden. Voorts geven leibomen aan woningen of bedrijven en gezellige en luxueuze uitstraling. Als pluspunt van leibomen mag evenmin niet onvermeld blijven dat ze een schitterende bloesem hebben, zeker de leilinden, en over het algemeen heerlijk fris ruiken. Ten slotte zijn er qua leibomen veel opties. Er zijn varianten genoeg en er is altijd wel een leiboomsoort verkrijgbaar die jou persoonlijk aanspreekt.

Belangrijkste leiboomsoorten

Welke soorten leiboom zijn er allemaal? Wees maar gerust, want er zijn meer leiboom varianten dan je voor mogelijk houdt. Er is dus genoeg te kiezen. De meest gekozen variant zijn leilinden. Daarnaast zijn er nog, onder meer, de amberboom, de koningslindes, appelbomen, de haagbeuk, de moeraseik, de Amerikaanse linde of de Hollandse linde. Vergelijk de mogelijkheden onderling goed voordat je een definitieve keuze maakt!