Huis & tuin: handige weetjes en tips

Zonwering kiezen: pluspunten van zonneschermen & diverse opties

Zonwering is onmisbaar voor woningen en bedrijven

Vandaag de dag kan geen bedrijf, huishouden, school, kantoor of winkel zonder een goede zonwering. Zeker in de zomer, maar ook op heldere winterdagen, kan binnenvallend zonlicht enorm storend zijn. Je wordt verblind, ziet niets meer op je beeldscherm of het wordt erg benauwd en heet door de warme zon. Kiezen voor goed en het liefst ook voordelig zonweringsmateriaal is dan ook onmisbaar. Welke pluspunten heeft een goede en stijlvolle soort raamverduistering allemaal te bieden? En uit welke typen zonneschermen en andere varianten kun je als consument of ondernemer kiezen als je voor jou passende zonweringsmaterialen zoekt?

Pluspunten van efficiënte zonweringstoepassingen

Kiezen voor een kwalitatief goed zonnescherm heeft een flink aantal voordelen. Of je nu gaat voor lamellen, elektrische rolluiken of een inbetween gordijn: de zon op afstand houden kan met diverse soorten raamdecoratie. Fijn is in eerste instantie natuurlijk dat je het felle zonlicht kunt afschermen. En zo je werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren zonder (telkens) verblind te worden. Met name op kantoor, in scholen, winkels en bedrijven is dit van cruciaal belang om de productiviteit op peil te houden. Maar ook thuis is een zonnescherm of raamverduistering ideaal als je zzp'er bent of werkzaam bent in het huishouden. In de tweede plaats is zonwering in of rond gebouwen of huizen een mooie stilistische manier om je huis te verfraaien. Zo kun je kiezen voor prachtige zonneschermen met knikarmen in allerlei kleuren en stijlen, van vrolijk tot charmant en romantisch. Houd je van modern en milieuvriendelijk? Dan zijn elektrische rolluiken ideaal. Niet alleen houden deze de zon tegen, ze verhogen ook nog eens de privacy en maken je woning een stuk veiliger. Inbrekers zullen jouw woning of bedrijfspand eerder overslaan als er een strak rolluik voor zit. En natuurlijk besparen rolluiken ook in de energiekosten, omdat ze de warmte in huis vasthouden en tochtstromen voorkomen. En zo zijn er nog tal van voordelen als je kiest voor efficiënte zonweringsmethoden. Denk bijvoorbeeld aan goedkope alternatieven als gordijnen, of stijlvolle uitvoeringen als houten lamellen.

De opties

De meest gebruikte middelen om de zon efficiënt te weren, zijn gordijnen en vitrages. Gordijnen zijn er in tal van soorten en uitvoeringen. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor duo rolgordijnen, waarmee een perfecte balans tussen zonlicht tegenhouden en privacy te creëren is. Door twee gordijnlagen kan deze raamdecoratie perfect afgesteld worden. Wil je meer lichtinval, dan zijn inbetween gordijnen of gordijnen met een dunne stoflaag een verstandige aankoop. Populair, maar wel een iets grotere investering, is het elektrisch rolluik, waarvan de belangrijkste pluspunten al benoemd zijn. Ten slotte kun je nog kiezen voor uitklapbare zonneschermen of allerlei soorten houten of aluminium lamellen en vitrages. Er zijn mogelijkheden genoeg!