Huis & tuin: handige weetjes en tips

Bestrating voor particulieren en bedrijven: wat is er allemaal mogelijk?

Waarom goed bestraten van opritten, terrassen en erven zo belangrijk is

Goede bestrating rond uw woning of bedrijf is van groot belang. Niet alleen visueel geeft u door de keuze voor bepaalde bestratingsstijl een boodschap af aan de omgeving, maar ook wilt u comfortabel uw woning, bedrijf of terras kunnen bereiken en/of betreden. Daarbij is de kwaliteit van de bestratingsvariant die u kiest een belangrijk punt van aandacht. Want aan verzakkende tegels, kletsnatte garage-opritten of bedrijfsterrein met overal reliëf heeft niemand behoefte. Maar welke bestratingssoorten zijn er tegenwoordig beschikbaar voor particulieren en bedrijven? En wat hebben deze soorten qua gebruik, uitstraling en kwaliteit te bieden?

Belangrijkste soorten harde bestrating

Over het algemeen worden er door stratenleggers, bestraters cq. tuinmannen vier harde bestratingsvarianten onderscheiden: beton, gebakken steen, natuursteen, keramische tegels. Een veel gekozen variant om opritten bij woningen, garages, erven en ook terrassen mee te bestraten is het storten van een robuuste betonlaag. Het grote pluspunt van betonbestrating is de draagkracht. Mits goed gelegd en met gebruik van de juiste betonvariant, kan beton daarom goed gebruikt worden voor de garage-oprit en op bedrijfsterreinen. Belangrijk is hierbij dat de betonlaag dusdanig afloopt en aan de zijkanten van een afvoersysteem is voorzien, dat er geen regenplassen op blijven staan. Verder is het aan te raden om een betoncoating te overwegen. Speciale coating op het beton helpt de groei van onkruid en algen tegen te gaan en houdt de betonlaag in een betere staat. De tweede bestratingssoort is gebruik van bakstenen. Deze variant is overal te zien: van klinkerweg, trottoir tot terrassen en markten: bakstenen in allerlei patronen komen overal voor. Het fijne van bakstenen is hun natuurlijke en gezellige uitstraling. Daarbij gaan gebakken stenen erg lang mee en zijn ze kleurvast. In de derde plaats kunt u opteren voor natuursteen. Hiermee kunt u alle kanten op, omdat er tal van natuursteentypen bestaan. Of u nu houdt van een ruwe kalksteenlook, van een strakke afwerking met leistenen of van speciale sierbestrating met natuurstenen: er zijn mogelijkheden genoeg voor authentieke en moderne woonstijlen. Ten slotte kunt u nog kiezen voor keramische terrastegels. Wat kleuren en patronen betreft is er op dit gebied enorm veel variatie. En natuurlijk kunt u een ervaren tuinman of een professionele tuinarchitect inschakelen als u speciale wensen heeft qua legpatronen en stijlen.

Halfbestrating is ook een mogelijkheid

Een bestratingssoort die in ons land aan populariteit wint, is groenbestrating, ook wel bekend als halfbestrating. Dit is een zachte bestratingssoort, waarbij natuurlijk materialen gebruikt worden. Veel gebruikt zijn bijvoorbeeld houtsnippers, boomschorsen, zand, kiezelstenen of schelpen. Een groot voordeel van dit materiaal is dat regenwater snel wegzakt in de grond en halfbestrating, bijvoorbeeld voor een tuinpad, een duurzame keuze is. Fijn is ook dat bij schade het materiaal snel aangevuld kan worden om weer een mooie natuurbestrating te creëren. Hoveniersbedrijf de Colm is uw expert op het gebied van bestrating.