Huis & tuin: handige weetjes en tips

Een traploper kopen: meerwaarde & opties

Onder een traploper wordt tapijtbekleding verstaan die permanent aangebracht wordt op traptreden. Vooral traptreden in woningen, maar ook in kantoorpanden en bedrijfspanden worden op deze manier bekleed. Het kan hierbij gaan om losse tapijtstukken die per tree op de trap worden aangebracht, maar ook om een compleet tapijt dat over de hele trap gelegd en vastgemaakt wordt. Traploperstukken bestaan doorgaans uit stof, maar er zijn ook metalen bedekkingen beschikbaar voor traptreden. Doorgaans kan de stoffen trapbekleding op vier manieren bevestigd worden. In de eerste plaats met lijm, maar ten tweede ook met naald en draad, met speciale spijkerlatten of, ten slotte, door de tapijtstukken vast te nieten. Elk van deze bevestigingsmethoden heeft zij neigen voor- en nadelen.

De meerwaarde & voordelen van trapbekleding

Het aanbrengen van stoffen trapbekleding op de treden va neen trap heeft diverse voordelen. In de eerste plaats is een groot pluspunt van traplopers de extra grip die deze tapijtreden bieden. Zeker op houten treden die versleten zijn is een goede grip geen overbodige luxe. Als u de trap op- en afloopt, is het fijn om te weten dat u voldoende grip heeft en de trap veilig kunt gebruiken. Trapbekleding helpt hier enorm bij en voorkomt dat de gebruiker van de trap uitglijdt en zich verwondt. Een tweede interessante pluspunt van stoffen trapbekleding is dat de trap in betere staat blijft. De houtlaag op de treden slijt minder snel en de verf blijft mooi. In de derde plaats voelt tapijtbekleding op traptreden heerlijk comfortabel aan. Stel dat u 's avonds of 's nachts uw bed uit moet om naar het toilet te gaan, dan krijgt u veel minder snel koude voeten als er tapijt op de traptreden ligt. Dat loopt wel zo comfortabel, terwijl u na het toiletbezoek door de warmere voeten ook weer sneller in slaap valt. Als vierde kan het pluspunt van stoffen trapbekleding het feit genoemd worden dat dit er mooi en stijlvol uitziet. Een trap oogt strakker en moderner wanneer er fraaie bekleding op de trap ligt. De voordelen zijn nog niet op, want prettig aan tapijtbekleding voor de trap is nog dat dit een relatief goedkoop is. Ten slotte kunt u stoffen tapijt zelf gemakkelijk op de trap leggen of dit voordelig door een expert laten doen.

Tips bij zelf leggen van stoffen trapbekleding

Als u besluit zelf de stoffen bekleding op uw trap te leggen, teken dan eerst de looplijnen strak uit. Doe dit met een potlood en zorg voor exacte maten waar het tapijt moet komen te liggen. Slim is om een ondertapijt te leggen, zodat geluiden gedempt worden. Snijd het tapijt met een stanleymes uit en lijm of niet de treden stevig vast. Veel succes en geniet van het resultaat.