Huis & tuin: handige weetjes en tips

Wat doet een architect?

Een simpele omschrijving van het beroep van een architect is dat het iemand is die gebouwen ontwerpt en deze vervolgens laat bouwen, maar dat klinkt veel simpeler dan dat het is. Bij het werk van een architect komt namelijk veel meer kijken dan alleen maar het ontwerpen van gebouwen. In deze tekst gaan we kijken wat een architect precies doet, maar ook hoe iemand het beroep kan gaan uitoefenen.

Architectenbureau.

Een architect werkt vaak voor een architectenbureau. Dit is een bedrijf waar meestal meerdere beroepsbeoefenaars gezamenlijk werken en taken uitvoeren. In het beginsel ontwerpt hij voor zijn beroep. Meestal zijn dit gebouwen, maar het kunnen ook landschappen zijn. Denk bijvoorbeeld aan parken of openbare gebieden. Dit gebeurt meestal vanuit een opdracht. De opdracht kan gegeven worden door veel verschillende partijen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het bureau werkzaam is voor de overheid. De overheid geeft bijvoorbeeld een opdracht voor een nieuw gebouw. Vaak wordt de opdracht aangeboden aan een aannemer die vervolgens een architectenbureau inhuurt om een ontwerp te maken van dit gebouw. Een architectenbureau kan ook ingehuurd worden door andere partijen. Denk hierbij aan particulieren of gewone bedrijven.

Werkwijze.

Het bureau krijgt een opdracht voor een gebouw waar een bedrijf zich wil gaan vestigen. Normaliter geeft dat bedrijf dan ook een aantal vereisten voor het gebouw. Het bureau maakt een grof ontwerp van hoe het gebouw er ongeveer uit komt te zien. Ook geven zij hierbij aan welk materiaal er gebruikt wordt en wat de voor- en nadelen zijn van een gebouw. Wanneer het bedrijf hiermee akkoord gaat, gaat het architectenbureau een gedetailleerde schets maken of soms een maquette. Dat is een kleinere versie van het bedrijf. Tegenwoordig wordt er ook veel gebruik gemaakt van Virtual reality. Op die manier kan de opdrachtgever als het ware al een rondje lopen door het gebouw wat het architectenbureau wil gaan ontwerpen. Het ontwerp wordt doorgegeven aan een aannemer die vervolgens manschappen gaat inhuren om het gebouw te realiseren.

Architect worden

Er zijn verschillende manieren om architect te worden in Nederland. De eerste en de meest bekende manier is door een opleiding HBO bouwkunde. Ook kun je gebruik maken van een van de verschillende Academies voor de Bouwkunst in Nederland. Vervolgens is het belangrijk om in het register van architectuur te komen. Het is verplicht voor een werknemer van een architectenbureau in Nederland om in dit register te staan wanneer hij of zij werkzaam is in het werkveld. Anders mag hij namelijk het werk bij een architectenbureau niet zomaar uitoefenen. Voor het vak is veel creativiteit vereist.